>

KÖRNYÉK - Caraván Camping - Balaton - Gyenesdiás

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Környezet

100 km-re Magyarország nyugati határától, a nyugat-balatoni régióban, a Keszthelyi-hegység lábánál fekvő, 3000 fős településünk kiváló lehetőségeket nyújt a pihenni, szórakozni, sportolni, kirándulni vágyóknak. Ön akár szabadságát tervezi, akár egy rövid kirándulást szeretne tenni, érdemes megtekinteni kínálatunkat. Kívánjuk, hogy érezzék jól magukat nálunk, és felüdülve, kellemes emlékekkel gazdagodva gondoljanak mindig Gyenesdiásra!
A Diási strand a környék egyik kedvelt strandja, ahol éttermek, büfék, sportszerkölcsönzők, óriáscsúszda, strandröplabda-pályák lelátóval és éjszakai világítással, strandfoci-, a nyílt vízfelületen kialakított vízilabdapálya (mely a Balatonon az első), streetball-pálya, asztalitenisz, újdonság a petanque pálya, továbbá egyéb strandi szolgáltatások, tágas napozófelület - melyet árnyas fák öveznek -, és egy ingyenes autóparkoló teszi vonzóvá. Az amatőr sportkedvelők, sportanimátor szervezésében versenyeken, bajnokságokon (strandröplabda, foci, ping-pong, tengó, streetball, stb.) mérhetik össze tudásukat. A strandon strandrádió működik, és ingyenes internethasználatra is lehetőség van wi-fi-vel.
A strand 2014-ben is elnyerte a Kék zászlót a sárga hullámokkal a Balatoni Szövetségtől.

A táj

Gyenesdiás egyik kivételes adottsága, hogy a hegyvidék és a Balaton szinte a község szívében találkozik. Turistautak kiinduló és célpontja a községet övező erdők egyik tisztása, a Nagymező, ahol erdei tornapálya, szalonnasütő helyek, pihenőpadok, focipálya várja az ideérkezőket, a kikapcsolódni vágyókat. Az innen megközelíthető kilátóhelyekről kiváló panoráma nyílik a Keszthelyi-öbölre, ill. a hegység völgyeire.  Megtekintésre ajánlott az egykori kőbánya, mely ma védett dolomitbánya, továbbá a Vadlánik, a szél vájta barlang, mely ritka természeti képződmény. A lágy vizű Balaton évszázadokon át lehetőséget adott a halászat ősi mesterségének, manapság pedig a fürdés, horgászat és a vitorlázás kedvelőinek nyújt felejthetetlen élményt. A Turisztikai Egyesület szervezésében bárki részt vehet a különböző sportprogramokon (vitorlázás, lövészet, röplabda), ill. kirándulásokon (gyalog- és kerékpártúra).

Hagyományok

A község hagyományos rendezvényei tavasztól őszig szinte folyamatos szórakozást jelentenek vendégeknek és helyieknek egyaránt. A Rügyfakadás-Tavaszünnep a Nagymezőn történik. Amint a levelek megjelennek a fák, bokrok ágain, összegyűlnek aprók és nagyok a tavaszköszöntésre, mely nagyszerű kikapcsolódást jelent. Pünkösdre a Horgásztanyán halászléfőző- és horgászversenyt rendeznek, a Nádas Csárda udvarán szól a zene, tart a vigadalom, ahol a helyi néptánccsoport és népdalkör folklórműsora várja az érdeklődőket. A minden évben megrendezett  Borfesztivál szép nyári napjain a környék bortermelői saját kezűleg mérik nemes italaikat a Borutcában. A közönséget kulturális programok, és népművészeti kirakodóvásár várja. Községházi esték címmel az előadóterem kellemes és színvonalas kamarakoncerteknek ad alkalmat. Ha szombat, akkor Gyenesdiás címmel főszezonban látványos strandi programokat, bemutatókat rendeznek a Diási strandon. A kötelező hagyományok naptárában szeptember közepén a Szüreti vígasságok: a szüreti felvonulás és bál zárja a hagyományos rendezvények sorát.

 


Lehetőségek

A sportolni, kikapcsolódni vágyók számtalan lehetőség közül válogathatnak. Ha Ön családjával, gyermekeivel tölti szabadságát, akkor a Balaton, az „édesvizű tenger” ideális célja lehet utazásának. A fürdés, strandolás mellett különböző szabadidős tevékenységekre is csábít a Balaton. A vitorláskikötő lehetőséget ad rá, hogy bárki kipróbálhassa a vízisportot. A 100 férőhelyből nemcsak az itt lakóknak jut. A Horgászegyesület kikötői sokoldalú szolgáltatásokat nyújtanak a horgászat szerelemeseinek.  A Balatoni kerékpárút érinti a település mindkét strandját. A kölcsönzők tavasztól késő őszig ellátják a vendégeket kerékpárokkal. A lovaglási lehetőség télen-nyáron sok látogatót vonz. Az egyedi kínálathoz tartozik a község remekül felszerelt lőtere, ahol a céllövészet különböző válfajait biztonságos körülmények között és szakszerű irányítás mellett lehet gyakorolni. A 3000 lakosra, és persze a néha kétszer-háromszor annyi üdülővendégre csaknem 100 vendéglátóhely jut. Az ideérkezőket a vendégszerető helyiek fizetővendég-szobákba, színvonalas apartmanokba, panziókba, kempingekbe várják. Ne gondolják, hogy kimerítettük a kínálat teljességét. Maradtak még bőséggel azok számára is, akik a helyszínen akarnak válogatni…     

   


Környék

Az érintetlen természet, a végtelennek tűnő, romantikus göcseji és bakonyi erdők, ahol egykor Sobri Jóska kalandozott, a Kis-Balaton szinte érintetlen élővilága, a „magyar tenger” strandjai és a gyógyfürdők egyre több turistát vonzanak Zala megyébe. Keszthelyen a Festetics-kastély több kiállítással is várja az érdeklődőket: a barokk kastélyban megismerkedhetünk a főúri életmóddal, a különböző korok díszfegyvereivel, megtekinthetjük a Windischgrätz-trófeakiállítást, illetve a kocsiházban és a lovardában az ország egyetlen Hintómúzeumát. A megye termálfürdői sorából kiemelkedik a Hévízi-tó, amely a világ legnagyobb gyógytava. Közép-Európában egyedül itt virágoznak a szabadban az indiai melegvízi tündérrózsák. Hévízen látható egy kápolna, amely máig megőrizte egyszerű, rideg középkori hangulatát. A keszthelyi római katolikus templom gótikus stílusban épült, Nagykanizsán a ferences templom pedig a barokk és a rokokó stílus kiemelkedő emléke.
                       

Zalaszántón az Emberi jogok parkjában - ahol a tervek szerint az emberi jogaiban sértett népek építészeti szimbólumait fogják felépíteni - egy hófehér buddhista sztupa áll, amelynek avatásán részt vett a dalai láma is. A megyeszékhelyen, Zalaegerszegen található a Göcseji Falumúzeum, ahol a tájegység népi építészetével ismerkedhetünk meg, illetve itt látható a Finnugor Néprajzi Park is, ahol nyelvrokonaink építészetét, életmódját mutatják be. A népi építészet gyönyörű példája Nemesnép fazsindelyes, szoknyás haranglába is. Zalalövőn a Villa Publica Romkertben római kori sírkövek, egy halomsír rekonstrukciója, valamint egy oszlopcsarnokos ház részletei repítenek vissza az időben, de a zalavári Szent Adorján-bazilika - amelyből már csak romok láthatók - is kuriózum a maga nemében, hiszen az építése 852-53 körül kezdődött. A lelet egyedülálló, hiszen ekkora méretű székesegyház az akkori Kelet-Európa területén nem volt több. A keszthelyi Georgikon Majormúzeum a majorsági gazdálkodást, a cselédéletet mutatja be. Zalaegerszegen a Magyar Olajipari Múzeum a hazai olajbányászat emlékeit mutatja be: negyven méter magas fúrótornyok, gőzgépek, himbák és kitörésgátlók láthatók a kiállításon. Kehidakustányban a barokk Deák-kúriában emlékkiállítást rendeztek be a „haza bölcse” tiszteletére, ahol korhű tárgyak és dokumentumok segítségével idézik fel Deák Ferenc életét és munkásságát. Nagykanizsa híres szökőkútja a Török-kút, ez a török eredetű, nyolcszögletű kőből készült medence, amely a legenda szerint a kanizsai várból származik.

                       

 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz